torek, 2. avgust 2011

Hiša stare mame

Stare hiše imajo vedno posebno dušo, poseben vonj, posebno vsebino. Njihova zgodovina me vedno pritegne in zelo zanima. Kako so živeli ljudje v njej, kakšne so bile sobe, kje so spali, jedli....itd. Posebej zanimivo je pogledati hišo v kateri je odraščala stara mama. Moja stara mama je odraščala v Lokovici, imeli so veliko hišo in veliko kmetijo, ki je sedaj v fazi propadanja. Še vedno se tam najdejo lepi detajli, še vedno lahko vidim kako so odpirali vrata, kje so se sprehajali. Če dobro zaprem oči lahko vidim tudi malo Ivo
( tako ji bilo ime ) kako najde prvo lužo in se vržo v njo z njeno novo oblekico, ki ji ni bila všeč ( to zgodbo mi je povedala ob priliki, ko sem kazala znake trme :-).
Zanimivo pri starih hišah je to, da lahko razberemo mnogo zgodb iz njihove zgodovine, le malo domišlije potrebujemo, malo miru in lahko začutimo utrip nekdanjega življenja.





3 komentarji:

  1. hecno, sem ti že kdaj povedala, da naravnost obožujem stare, razpadajoče hiše? Njihov vonj po vlagi in toplini, ki je včasih bivala za zidovi...hecno, res.

    OdgovoriIzbriši
  2. Same here :-) Celo zivljenje sem zivela v starem, pred vojno zgrajenem bloku, katerega hodnik v vročih poletnih dneh tako prijetno hladi ter ima še vedno poseben star vonj...in mene ta vonj pomirja in me v sekundi vrne v otroštvo. Da o kleti in njenem vonju sploh ne govorim :-)
    Zato si še danes potihoma želim živeti v starem vila bloku (ne govorim o socialisticnih blokih :-), ki bi bil sicer reprezentativnejši kot blok mojega otroštva, bi pa še vedno ohranil svojo dušo in vonj.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zofija: :-) Mi je pa všeč.
    Špela: Socialistični bloki so pa ja zakon:-) Vir kreativnosti:-) Res, vonj je bistven. Vedno povrne spomine. Pomembno je tudi kako dom diši, dokler nima svojega specifičnega vonja, ni pravi dom!!!

    OdgovoriIzbriši