ponedeljek, 9. januar 2012

Portretna govorica

Trenutno se ukvarjam s preučevanjem fotografskih del Julie Margaret Cameron, angleške fotografinje, ki je spreminjala smernice portretne fotografije v sredini 19.stoletja. Njena dela so resnično zgovorna, estetska in neverjetno rahločutna. Ujeti v objektiv ne samo pusto podobo nekoga, najti ključ do čutiti podobe potretiranca, predstavlja zame veliko umetnost.



Paul in Virginia, 1864

Julia Jackson, 1867



Je zgovornost fotografij zadostna ali pa vseeno potrebujemo malce besedne podpore?

4 komentarji:

  1. wau. brez besed. samo fotografije so več kot dovolj.

    OdgovoriIzbriši
  2. se strinjam. Zelo zgovorne in samozadostne fotgrafije. In, če pomislim, da nekaj konkretnega časa že minilo, me še toliko bolj presune lepota njih.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa veš koliko jih je ona sama uničila, dokler le ni bila zadovoljna s svojim delom? Veliko!! Ko bi znala pripopat sliko gor, bi ti jo poslala, no, ti jo bom pa pokazala. Predhodnica modrene....Dobra je bila, ni kaj! Tvoja tema je tudi zelo dobra in zelo estetska, kot ti.....
    Pa še to srečo je imela, da je poznala veliko naravoslovnih prijateljev, ki so ji pomagali pri razvijanju slik, pa prva
    je začela uporabljati umetno svetlobo, pa slikala je v svojem rastlinjaku, pa to ti vem, da vse veš, a vendar se mi zdi dobro malo pisati, ker se moram učit in je tole veliko bolj zabavno.....

    OdgovoriIzbriši
  4. J: odlično poročilo o Julii M. Cameron, odlično!!!! Vse drži in to moram tudi znati-pa ti tudi:-) Ampak ona je imela res srečo s prijatelji, denarjem in časom, ki ga je imela na razlogalo, da je lahko razvijala svoje delo. Sicer kratka kariera, ampak zelo plodna in predvsem zelo vplivna kariera nadarjene fotografinje.

    OdgovoriIzbriši